Selecteer een pagina

Het overlijden van jouw hond brengt veel verdriet met zich mee. Het is een vreselijk gemis want jouw hond was niet ‘zomaar een hond’ maar je allerbeste maatje. Helaas is er geen ontkomen aan en zul je ooit afscheid moeten nemen. Weer al dat verdriet… Maar troost je, het verdriet om het overlijden van jouw  hond zal minder worden. Je doorloopt een rouwproces waaraan een einde komt. Dan is er weer licht aan het einde van de tunnel.

Verdriet om jouw OVERLeDEN HONd

De verwerking van het verdriet om jouw overleden hond bestaat uit ups en downs. Iedereen verwerkt dit verdriet op zijn eigen manier. Nuchtere types kunnen beter relativeren dat het overlijden van een dierbare naaste “erger” is dan het overlijden van een dierbaar huisdier. Maar ja, wat houdt dat “erger” in? Voor veel mensen is het moment dat hun hond moet worden inslapen, het aller-ergste in hun leven. Jouw hond was niet alleen jouw beste vriend maar ook jouw meest trouwe metgezel. Uren samen wandelen door weer en wind, uren samen op de bank TV kijken en telkens weer die kwispelende staart en blije ogen als je weer thuis kwam (ook al was je alleen maar even boodschappen gaan doen). En dan heb ik het nog niet eens over de vele troost die honden geven. Toch komt telkens na het vele verdriet een moment waarbij je rust zult voelen. “Het was goed zo, hij heeft een mooi leven gehad”. Oftewel, deze verdrietige periode nadert zijn einde.

Verdriet hebben om jouw OVERLeDEN HONd hoort bij de rouwverwerking

Na het overlijden van jouw liefste hond zul je veel verdriet voelen. Het is een onderdeel van het rouwproces. Dit proces verloopt voor iedereen anders. Misschien kun je de dood van jouw hond goed relativeren omdat hij ernstig ziek was en het dus “zo beter voor hem is”. Bij een ander stort de wereld in en was er niets om die rouw te kunnen relativeren. De een neemt heel snel weer een nieuw dier in huis, en de ander wil er nooit meer aanbeginnen. Rouwen om een hond verloopt niet anders dan om een mens. Iedereen, ook de mensen die na het overlijden meteen een nieuw huisdier in huis nemen, zullen alle stadia van het rouwproces doorlopen. Verdriet speelt hierbij een grote rol.

Samen met Joep die 15 jaar oud werd.

Rouwverwerking na het overlijden van jouw hond

Iedereen verwerkt het verdriet om zijn overleden hond op een andere manier. En  iedereen doorloopt een rouwproces. Dat is een feit. En of je het wilt of niet, je krijgt te maken met de volgende fases van rouwverwerking:

Je kunt niet geloven dat jouw lieve hond overleden is

Het dringt nog niet helemaal bij je door. Je weigert de realiteit onder ogen te zien en moet aan het idee wennen dat jouw maatje er niet meer is. Eigenlijk een soort van zelfbescherming.

Je wordt boos na het overlijden van jouw hond

“Waarom overkomt mij dit?”, “Waarom nu?”, “Ik heb altijd pech!”, “Ik wil zo graag mijn lieve hond terug!” etc. Je voelt heel veel pijn en onmacht.

Je ontdekt dat het niet helpt om boos te zijn

Je onderneemt actie om het verlies te verwerken. Je zoekt afleiding om het verdriet te vergeten door samen met andere mensen, het liefst mensen die jouw hond ook gekend hebben, leuke dingen te ondernemen. Je bent continu op zoek naar manieren om het verdriet om jouw overleden hond te verzachten. Op zoek naar manieren om het verdriet minder te voelen.

Je voelt veel verdriet om het overlijden van jouw hond

Je hebt de realiteit geaccepteerd waardoor jouw gevoelens van verdriet, spijt, angst en onzekerheid naar boven komen. Misschien had je nog meer met jouw hond kunnen gaan wandelen? Misschien had je toch eerder naar de dierenarts moeten gaan? Of was je juist te snel naar de dierenkliniek gegaan? Je voelt je vreselijk verdrietig. Gelukkig helpt het om er veel over te praten.

Je accepteert dat jouw overleden hond niet meer terug komt 

Langzaam kun je het verdriet loslaten. Loslaten is niet hetzelfde als vergeten. Vaak zullen mensen tegen je zeggen: “De tijd zal het een plekje geven”. Dit klinkt vaag maar uiteindelijk kun je, ondanks het vele verdriet en gemis, accepteren dat jouw maatje is overleden en er niet meer is. Je kunt nu als het ware verder met jouw leven.

Hoe kun je het Verdriet om jouw OVERLeDEN HONd verzachten?

Er zijn vele manieren om het verdriet na het overlijden van jouw hond te verzachten. Een mooie foto van jouw maatje in de woonkamer, een schilderij en zelfs een tatoeage van jouw hond behoren tot de mogelijkheden. Misschien laat je je hond cremeren en laat je een gedenksieraad maken of strooi je de as uit op een plek waar jullie vaak samen wandelden. Een andere mogelijkheid is om de as van jouw overleden hond in een prachtig dierenbeeld te bewaren.

Het Verdriet om jouw OVERLeDEN HONd verzachten met een prachtig dierenbEELd

Bij de verwerking van het verdriet om jouw overleden hond kan een tastbaar beeld in keramiek of brons een belangrijke rol spelen. Acceptatie van het verlies van jouw hond betekent namelijk niet dat je hem vergeten bent! Misschien heb je zelfs al vrij snel een nieuwe hond in huis genomen, ook dan kan je overleden maatje nog dagelijks in jouw gedachten zijn. Veel mensen vinden het fijn om, naast de herinneringen, ook een tastbaar aandenken een hun overleden hond te hebben. Een beeld van jouw overleden hond kan het verdriet verzachten en veel troost bieden.

Een beeld van jouw overleden hond als troost

Jouw overleden hond laten vastleggen in een beeld van keramiek of brons. Een beeld dat je even een aai over zijn kop kunt geven en waartegen je kunt praten, zoals je eerder ook altijd deed. Een dierenbeeld waarvan je blij wordt als je het ziet en het verdriet na het overlijden wordt verzacht. Je kunt met een warm hart terugdenken aan jouw huisdier en aan alles wat jullie samen hebben meegemaakt.

Dierenbeeld teckel zittend pootjes opzij keramiek inez eijkenboom animal sculptures.

Jouw overleden hond vastgelegd in een beeld van keramiek of brons

– een realistisch beeld om herinneringen aan jouw hond op te halen en het verdriet te verzachten

– de as, haren of halsband van jouw overleden hond kunnen in het beeld bewaard worden

– een prachtig aandenken aan jouw viervoeter om op een mooi plek in huis te zetten.

– de bronzen beelden kunnen in de tuin of bij het graf van jouw overleden hond geplaatst worden

EEN PRACHTIG BEELD VAN JOUW overleden HOND. SPECIAAL VOOR JOU!

Hoi, mijn naam is Inez Eijkenboom. Ik wil jou graag helpen op jouw zoektocht om het verdriet om jouw overleden hond te verzachten. Het is mijn grote passie om dierenbeelden in keramiek en brons te maken. Ik vind het ontzettend fijn om mensen troost te kunnen bieden met mijn dierenbeelden waarin ze de herinneringen aan hun overleden hond kunnen bewaren. Het helpt hen om met het verdriet om hun overleden hond om te kunnen gaan. Dit blijft mij ontroeren en ik voel me zeer dankbaar om deze herinneringsbeelden met een bijzondere betekenis te mogen maken!

Wil je graag meer informatie over het laten maken van een herinneringsbeeld van jouw hond? Neem gerust contact met me op. Samen kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn!

Inez Eijkenboom met dierenbeeld ijsbeer.

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag