Selecteer een pagina

Eindelijk had ik al mijn moed verzameld en me ingeschreven voor deelname aan de keramiekmarkt in Maaseik (België). Nadat ik op de knop “verzenden” had gedrukt, maakten mijn hersencellen overuren. Ik had wel eens een keramiekmarkt bezocht maar er zelf staan met mijn dierenbeelden… dat was toch wel een ander verhaal. Hoe zouden de mensen reageren? Zou ik een beeld verkopen? Zou ik er alleen gaan staan of iemand meenemen? En de grote vraag: welke spullen moet ik allemaal meenemen?

Waarom deelnemen aan een keramiekmarkt?

Het begon allemaal met mijn droom om veel mensen blij te maken met mijn dierenbeelden. Ik heb een website, krijg af en toe een aanvraag en iets minder vaak een opdracht. Wilde ik mijn droom laten uitkomen, dan moest ik absoluut meer naamsbekendheid krijgen. Deelnemen aan een keramiekmarkt leek me hiervoor ideaal. Kortom, het werd hoog tijd om mijn beelden van zolder te halen en aan de buitenwereld te tonen!

Mijn eerste keramiekmarkt

Op zondag 26 juni 2022 was de grote dag aangebroken. Vandaag zou ik voor de allereerste keer deelnemen aan een keramiekmarkt! “Als ik het doe, dan doe ik het goed” moet ik hebben gedacht want ik had niet de allerminste markt uitgekozen! Ik ging namelijk naar de Internationale keramiekmarkt in Maaseik, een jaarlijkse drukbezochte markt waar de werken van ongeveer 100 kunstenaars te zien/koop zijn. Een andere goede reden om voor Maaseik te kiezen was omdat het slechts tien minuten rijden bij mijn huis vandaan is. Mocht het een ramp worden, dan was ik in ieder geval snel weer thuis!

Wat een geweldige ervaring!

De markt in Maaseik was een groot succes. Ontzettend veel positieve reacties en meerdere beelden verkocht. Wat was ik trots op mezelf! Dat smaakte natuurlijk naar meer! Ondertussen heb ik aan drie keramiekmarkten deelgenomen. De ene met meer succes dan de ander maar alle deelnames waren erg leuk. Ondertussen weet ik uit eigen ervaring (en door goed te kijken naar mijn buurmannen en -vrouwen op de markten) wat handig is om mee te nemen.

Wat neem je mee als je deelneemt aan een keramiekmarkt?

Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je werken, maar je sjouwt behoorlijk wat mee. Niet alleen je kunstwerken maar je hebt ook visitekaartjes, aankleding voor de marktkraam en een stoel nodig.

Ik onderstaande checklist staan alle “benodigdheden” opgesomd. Deze spullen had ik nodig maar zijn natuurlijk geen must. Het is goed mogelijk dat je graag iets aan deze lijst wilt toevoegen. Of dat je één of meerdere benodigdheden overbodig vindt. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt op deze bijzondere dag!

Checklist voor deelname aan een keramiekmarkt

Vervoer:

 • Kratten of dozen met een stevige bodem
 • Veel noppenfolie, handdoeken, etc
 • Elastiekjes (om de noppenfolie om de beelden op z’n plek te houden)

Aankleding:

 • Lakens voor op de tafel. Veel keramiekmarkten vragen om ervoor te zorgen dat de tafel bedekt is met een laken tot aan de grond. De kleur van het laken mag je zelf kiezen. 
 • Verhogingen waarop je een deel van je werk kunt plaatsen. Je presenteert je werk dan op een mooie en speelse wijze. Zowel houten blokken als kratjes met een plank er op en bekleed met stof kun je hiervoor gebruiken
 • Punaises om het laken vast te zetten aan de tafels. Grote klemmen (zeilklemmen) werden ook veel gebruikt ipv punaises
 • Banner met logo of afbeelding van een kunstwerk. Heb ik zelf (nog) niet maar het ziet er heel mooi uit als je deze tegen de achterwand hangt
 • Ductape
 • Schaar
 • Tafelkleedgewichten zodat het laken niet omhoog waait
 • Plank die je mbv ketting/touw kunt ophangen aan zijkant van de kraam. Aan deze plank kun je muurwerken bevestigen waardoor ze mooi tot hun recht komen

Verkoop:

 • Beelden
 • Visitekaartjes
 • Posters A4 en/of A3 formaat
 • Prijskaartjes om bij de beelden te leggen
 • Prijslijst (mochten de prijskaartjes wegwaaien)
 • Pen en papier
 • Wisselgeld
 • Rolmeter
 • Mobiele telefoon ivm betaling via Tikkie/bankoverschrijving
 • Externe accu voor mobiele telefoon

 Persoonlijke verzorging:

 • Stoel
 • Eten en drinken
 • Portemonnee
 • Voldoende warme (regen)kleding want je staat/zit de hele dag stil

Mijn tips voor deelname aan een keramiekmarkt

 • Neem voldoende wisselgeld mee. Mensen met een niet-Nederlandse bankrekening kunnen niet mbv een Tikkie betalen
 • Neem iemand mee die kan helpen met in- en uitladen. De auto moet elders geparkeerd worden. Dan is het fijn als iemand bij jouw kraampje kan blijven staan. Je kunt natuurlijk ook je buurman/vrouw vragen om een oogje in het zeil te houden.
 • Neem veel elastiekjes mee, bijv. van de Hema. Ik had plakband mee om de noppenfolie om het beeld vast te zetten. Wat een ellende! De plakband plakte overal aan vast behalve aan de noppenfolie! Mijn meer ervaren buurvrouw had elastiekjes mee en uit ervaring weet ik ondertussen dat dit heel goed werkt.
 • Voor het tafellaken heb ik online stof gekocht via www.destoffenstraat.com. Goede service!
 • Ik houd van een actieve houding wanneer ik mijn beelden wil verkopen. Dus niet de hele dag zitten en naar de grond staren maar veel staan en de mensen aanspreken. Mensen zullen het leuk vinden om een praatje met je te maken. Wie weet leidt het wel tot een aankoop!

Enkele foto’s van mijn deelname aan een keramiekmarkt

Het past allemaal maar net in de auto!

Vele meters stof genaaid! Het ziet er netjes uit in de kleuren van mijn logo.

Houten plank met enkele schroeven. De muurbeelden kun je op deze wijze mooi presenteren.

Hoi, mijn naam is Inez Eijkenboom en met veel plezier maak ik dierenbeelden in keramiek en brons. Ik vind het belangrijk dat de beelden het karakter van het dier uitstralen: stoer, speels, energiek, nieuwsgierig, alert of juist heel fragiel. Dit geeft ieder beeld zijn eigen persoonlijkheid. Mijn beelden zijn handgemaakt en ook voor beelden in opdracht ben je bij mij op de juiste plek.

Wil je graag meer informatie over het laten maken van een beeld van jouw huisdier? Neem gerust contact met me op. Samen kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn!

Inez Eijkenboom met dierenbeeld ijsbeer.

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag